Založit webové stránky nebo eShop

Výživa aneb co dělá tělu dobře

 

 

Jak působí ovoce na naše tělo:


1. Meruňky - obsahují beta-karoten, který působí proti uvolňování radikálů v těle a následně nedochází k poškození vnitřní struktury organismu, a to je také velmi užitečné pro naše oči. Beta-karoten v těle pomáhá zabraňovat rozvoji řady nádorových onemocnění, zejména rakoviny kůže. Jeden plod meruněk obsahuje 17 kalorií, 1 g sacharidů a neobsahuje žádné... tuky. Meruňky jsou vynikajícím zdrojem beta-karotenu a jsou užitečné při snižování infekce nebo kožních problémů. Jsou dobrým zdrojem železa a draslíku. Čerstvá šťáva z meruňkových listů je užitečná při kožních chorobách. Působí prý příznivě u svrabu, ekzému, spáleninách a svědění na kůži v důsledku chladu. Meruňky mají zásaditou reakci v organismu. Podporují trávení, jsou-li konzumovány před jídlem. Toto ovoce je velmi ceněno jako jemné projímadlo a je prospěšné při léčbě zácpy. Čerstvá šťáva z meruněk, když se smíchá s glukózou nebo medem, ochlazuje a uklidňuje organismus během horečky. Meruňky potlačují žízeň a odstraňují odpadní látky z těla.

2. Avokádo - kyselina olejová a nenasycené tuky, které obsahuje toto ovoce, snižují hladinu cholesterolu. Mimo to avokádo obsahuje velké množství celulózy, železa a vitamínu C. Jeden kus obsahuje 81 kalorií, 8 g tuků a 3 g sacharidů. Aby bylo možné připevnit trhající proces dal avokáda do uzavřeného plastového sáčku s jablkem nebo banán.
Tip: Zkuste nahradit majonézu ve vašich sendvičích kousky avokáda.

3. Maliny - obsahují kyselinu, která pomáhá snižovat růst rakovinných buněk. Tyto plody také obsahuje vitamín C, snižují hladinu cholesterolu a pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění. Jsou bohaté na vitamín C, kyselinu listovou, železo a draslík, maliny také obsahují velké množství nerozpustné vlákniny (díky všem těm malým semenům), stejně jako slušné množství rozpustné vlákniny Maliny obsahují velké množství celulózy. Maliny jsou jedním z mála plodů, jejichž spotřeba by neměla mít velký vliv na tělesnou hladinu cukru v krvi. Sklenice malin obsahuje 60 kalorií, 1 g tuků a 8 g sacharidů. Tip: přírodní maska na obličej z malin pomáhá chránit přes slunečními paprsky.

4. Mango - střední mango obsahuje 57 mg vitaminu C, který představuje denní dávku pro lidskou výživu. Tento antioxidant, který pomáhá předcházet artritidě, se používá v regeneraci ran a podpoře imunitního systému. Těhotným ženám a lidem s anémií se doporučuje jíst toto ovoce pravidelně. Mango je dobré v boji proti překyselení organismu a špatnému trávení. Jeden kus manga má 135 kalorií, 1 g tuků a 4 g sacharidů.

5. Cantaloupe (druh sladkého melounu) obsahuje vitamín C (117 miligramů vitaminu C je obsaženo v polovině melounu - dvojnásobná denní doporučená dávka) a beta-karoten, který brání uvolňování volných radikálů. Obsahuje také 853 miligramů draslíku, což je dvakrát více než v banánu. Draslík snižuje krevní tlak. Cantaloupe obsahuje antioxidanty, které nám pomáhají bojovat se srdečními chorobami, vysokým krevním tlakem, cukrovkou, rakovinou, stárnutím, atd. Tento meloun je také velmi dobrým zdrojem vitamínu B6, vlákniny a niacinu (vitamin B3). Polovina melounu obsahuje 97 kalorií 1 g tuků, 2 g sacharidů. Cantaloupe je prospěšný při artritidě, obezitě, horečkách, revmatismu, kožních onemocněních, vysokém krevním tlaku, břišních a žaludečních plynech a mnoha dalších onemocněních.
Tip: Při výběru melounu, vyberte plně vyzrálý meloun, protože podle výzkumů, kdy je ovoce plně dozrálé, až téměř k bodu kažení, se jeho antioxidační hladina zvýší.

6. Brusinky - pomáhají v boji proti infekcím v močovém měchýři, zastavují růstu bakterií. Brusinkový džus může inhibovat shlukování bakterií, které způsobují zubní plak a na základě vyhodnocení několika testů (in vitro screening) mohou proanthokyanidové sloučeniny, nacházející se v brusinkách, vykazovat anti-karcinogenní aktivitu. Někteří lékařští odborníci a specialisty věří, že kyselina, která je v brusinkách, může pomoci zabránit vzniku ledvinových kamenů. Nedávné vědecké výzkumy ukázaly, že brusinky a brusinkové výrobky, obsahují značné množství antioxidantů a dalších fytonutrientů, které mohou pomoci chránit před onemocněním srdce, rakovinou a dalšími nemocemi. U některých lidí, může pravidelná konzumace brusinkového džus po nějaké době zabít H. pylori bakterie, které mohou způsobit rakovinu žaludku a žaludeční vředy. Pití brusinkového džusu denně může zvýšit hladinu HDL cholesterolu a snížit hladinu LDL cholesterolu (špatný cholesterol). Šálek brusinkové šťávy obsahuje 144 kalorií. Brusinky neobsahují žádné tuky nebo sacharidy. Tip: Kupte si 100% brusinkový džus a přidejte do něj vodu bez cukru.

7. Rozinky - Tyto malé perly jsou hlavním zdrojem železa, které pomáhá přenášet kyslík do tkání. Látky, obsažené v rozinkách, jsou prospěšné pro zdraví zubů a dásní. Mají antioxidační vlastnosti, pomáhají udržovat krev čistou a plynulou. Rozinky jsou dobré pro hustotu kostní tkáně a jsou spojeny s nižším rizikem osteoporózy u žen. Studie tvrdí, že rozinky obsahují další živinné sloučeniny, které mohou chránit před onemocněním srdce a rakoviny tlustého střeva. Půl hrnku rozinek obsahuje 218 kalorií, 3 g sacharidů. Rozinky neobsahují tuky. Rozinky jsou dobrým zdrojem vlákniny a můžou pomoci léčit zácpu.

8. Fíky - jsou zdrojem draslíku a sacharidů, také obsahují vitamín B6, který je zodpovědný za serotonin (hormonu štěstí), snižují množství cholesterolu. Jeden fík obsahuje 37-48 kalorií, 2 g sacharidů, 0 g tuku. Fíky obsahují velké množství přírodních a jednoduchých cukrů, minerálů a vlákniny. Obsahují dobré množství draslíku, vápníku, hořčíku, železa, mědi a manganu. Sušené fíky obsahují 250 mg vápníku na 100 g. Sušené fíky se skládají z cca 60 % cukru, obsahují hodně vitaminů Tip: Jezte sušené fíky jako zdravou energetickou svačinu. Ještě vydatnější a chutnější budou s ořechy a trochou medu.

9. Citrony - obsahují limonen a vitamin C - pomáhají předejít rakovině. Mají omezený počet kalorií a neobsahují sacharidy nebo tuky. Měli byste vědět, že citrusové plody obecně můžou mít velký přínos našemu tělu, citrusy jsou užitečné pro vaši pokožku, kosti a srdce. Citrusy zlepšují náladu.

 

 

 

 

 

Energie našeho těla a voda

Význam tohoto článku je více než důležitý. Málo kdo si v dnešní době uvědomuje význam vody pro naše tělo. Záměrně píši vody a ne tekutin, protože v tom je zásadní rozdíl. Naše tělo je složeno z cca 70 % vody. Všechny chemické procesy v našem těle jsou na vodě závislé, jsou závislé na její tekuté složce, která transformuje – přesouvá - veškeré látky v našem těle. Bez těchto procesů by naše tělo nefungovalo. Energie našeho těla a zdraví člověka je závislé na několika faktorech. Vzduch, voda, potrava. Pokud tyto tři substance nedokážeme v našem životním rytmu narovnat, jen stěží bude naše tělo fungovat správně. Proč na toto narážím. Mnoho z nás se v dnešní době snaží vyladit na psychosomatické rovině. Mnoho čteme, snažíme se něco dělat. Ale téměř nikdo si neuvědomuje, že svému tělu nedodáváme to základní, s čím naše tělo musí pracovat. Bez vzduchu, vody a potravy by naše psychosomatika neexistovala. K čemu nám bude vyladěný motor na úrovni formule jedna, když pro něj nebudeme mít základní složku – palivo – aby nám motor dobře jel. Bez dobrého paliva nám motor prostě nepojede. Tudíž i naše psychosomatika, byť jakkoliv vyladěná, nám bude velmi kolísat při nedodání základních věcí pro její dobrou práci. A to je ten základní problém. Pokud se chci začít zajímat o energie a pracovat s nimi, pokud chci ve svém životě zlepšit své zdraví, pokud se chci naučit správně přemýšlet a vnímat, potřebuji k tomu nejen práci na sobě, ale také správné prostředí a co víc, to nejlepší palivo pro svůj motor, aby se nezadřel. A jednou složkou správného paliva je právě voda. Všichni dnes víme, kolik vody máme pít. Je to kolem dvou až dvou a půl litru vody denně. A kdo z nás to dělá? Tak například nepočítejte svou ranní kávu do spotřeby tekutin, protože káva odvodňuje. Pokud ji pijete, vody byste měli vypít daleko více. Ale toto nerozebírejme, bylo by to nadlouho. Pití nápojů typu coca-cola, sladkých limonád, ochucených minerálních vod a podobných, nám mnoho nepřidá. Naše tělo totiž místo toho, aby čistou tekutinu přirozenou pro naše tělo – vodu – jednoduše vstřebalo a použilo, musí ji v podobě různých nápojů předčišťovat do čisté podoby vody, kterou může použít a ztrácí tak opět drahocennou energii. Nemluvě o tom, že látky z upravených nápojů musí dále zpracovávat a k tomu opět potřebuje tělo drahocennou vodu. Takže množství spotřeby vody se tím opět pro naše tělo navyšuje. Nevěřili byste kolik běžných i chronických nemocí, našich psychických nálad a výkyvů, nesoustředěnost, tvůrčí potenciál a mnoho dalšího dokáže řešit něco tak „banálního, obyčejného“ jako je čistá voda v podobě správného pitného režimu. A to se bavíme o opravdu velmi povrchní rovině energie vody. O tom, že voda má paměť, dokáže přenášet informace a pracovat s nimi ani nemluvě. Ale tohle bude předmětem nějakého dalšího článku pro mé příznivce. Takže pojďme do toho a každý si teď dejte alespoň jednu sklenici vody… Pavel

zdroj: Energie stromů
 

 

 

O léčivých vlastnostech medu, česneku či šípku víme asi všichni. Přesto na jejich blahodárné účinky zapomínáme, možná i z pohodlnosti dáváme přednost uměle vyrobeným pilulkám. Přitom jejich pravidelnou konzumací bychom si ušetřili nepříjemné nachlazení, případně alespoň zmírnili jeho průběh.
 

Med
Při začínajícím kašli, bolestech v krku a na průduškách bývá med osvědčeným lékem. Známý recept – krátce svařené mléko slazené medem – v počátcích nemoci dobře zabírá. Vmícháte-li navíc ještě žloutek, posílíte i hlasivky. Žloutek však vmíchejte pomalu a postupně, aby se v horkém mléce nesrazil. Můžete si také připravit nápoj z horké vody, půlky citronu a dvou lžic medu. Záleží, čemu dáváte přednost. Med ulevuje i při aftech a léčí popraskané rty. Má i další praktické využití: dokáže například zastavit průjem způsobený bakteriemi. Tenkou vrstvu medu můžete aplikovat i na lehčí spáleniny. Rána se bude lépe hojit.

 

Česnek
Je považován za přírodní antibiotikum. Při běžných virových onemocněních vám prokáže dobrou službu. Konzumujte proto česnek hned, jak ucítíte, že na vás „něco leze“. Syrový stroužek česneku lze v ústech pomalu cucat a rozkousávat, mírnější variantou je nakrájet česnek na plátky a bohatě jimi ozdobit chléb se sýrem či topinku. Výborná je také silná česneková polévka. Přesnětam, kde je v těle nějaký bacil, byste měli po konzumaci česneku cítit pálení. Účinné látky z česneku organismus rychle přijímá ašíří do buněk. Kromě pomoci při různých infekčních onemocněních snižuje česnek krevní tlak, posiluje srdce, zlepšuje prokrvení, prospívá při nadýmání a podporuje hubnutí.

 

Šípek
Obsahuje bohatství vitaminu C, a proto také patří mezi cenné přírodní léky v prevenci zimních infekcí a nachlazení. V pozdním podzimu, kdy jsou šípky jiždobře zralé a měkké, je můžete konzumovat rovnou z keřů. Šípek opatrně odtrhněte, a tam, kde vyrůstal z keře, můžete vymáčknout trochu dužniny. Nejezte však chmýří semen, zbytečně by vás pakškrábalo v krku, pouze načervenalou dužninu. Mezi klasické protichřipkové prostředky patří šípkový čaj, pokud možno ze sušených přírodněsbíraných šípků. Šípky lze kombinovat i s jinými bylinami, například s lipovým květem. Kromě respiračních virových onemocnění pomáhá šípek při parodontóze a onemocnění dásní. Vedle velkého množství vitaminu C obsahuje totiži vápník a rutin. Má se za to, že právě vitamin C napomáhá udržovat pevný a zdravý chrup až do stáří.

 

Zelí
Při vaření z něj uniká síra, která podporuje tvorbu příznivé mikroflóry v tlustém střevě, jehožsprávná funkce napomáhá k dobré imunitě organismu. Dále má zelí mnoho vlákniny, která urychluje průchod tráveniny střevy, a tím zamezuje jejich ochablosti a zácpě.Zelí má léčivý vliv na poškozenou sliznici střev, jež se po jeho pravidelné konzumaci rychle obnovuje. Bude-li vám tedy správněfungovat tlusté střevo, budete odolnější proti zimním bacilům, virům, a celkově se budete dobře cítit. Pokrmy ze zelí jistě není třeba blíže představovat. Jezte saláty, dušené zelí podle chuti, kysané zelí a zelňačky. I šťáva z kysaného zelí má vliv na rozvoj žádoucích střevních bakterií a regulaci trávení. Zelí a zelná šťáva jsou výbornými léčebnými prostředky při zažívacích potížích a žaludečních nevolnostech. Kysané zelí obsahuje kyselinu mléčnou, která rychle pomáhá při překonávání ranní nevolnosti v období těhotenství.

 

Topinambur
Podle jedné české vědecké studie je topinambur (možná jej znáte pod názvem židovské brambory) skvělým lékem pro čištění jater. Lidé, kteří se výzkumu účastnili a měli zároveňnějakou jaterní nemoc, cítili po pravidelné konzumacitopinamburu obrovskou úlevu a menší tlak v oblasti jater. Právě hůře fungující a přetížená játra způsobují značnoufyzickou únavu, která se v zimních měsících ještě zintenzivňuje. Organismus je překyselený, a tak snadněji podléhá virózám a chřipkám. Výživné látky, vitaminy a stopové prvky se z topinamburu rychle dostávají do krve a svalů. Docházítak ke zvyšování energie a výkonnosti. Topinamburové hlízy lze konzumovat syrové (nejchutnější jsou v pozdním podzimu a začátkem jara) i tepelně upravovat, mohou se také sušit a připravovat z nich kompoty. Některým lidem však způsobují plynatost, proto je při první konzumaci lepší sníst na zkoušku jen malé množství. Kromě zlepšení jaterního metabolismu mají topinambury díky obsahu inulinu cenné využití při diabetu. Při jejich konzumaci se stabilizuje hodnota krevního 
cukru.

 

zdroj: Zdraví s úsměvem Jan Anděl

 


 

 

TOPlist
aktualizováno: 25.09.2015 15:42:27